EVA Ads

Groene daken zijn de laatste  jaren enorm in populaire tijd gestegen! Je ziet de groene sedum plantjes inmiddels in bijna alle steden en dorpen van Nederland. Naast particulieren zie je ook steeds meer gemeenten en bedrijven mee doen aan deze verduurzaming. Mooi om te zien hoe Nederland massaal aan de plantjes gaat. Maar wat is een groendak nou eigelijk en hoe moet je een groendak aanleggen?

Wat is een groendak?

Het woord ‘groendak’ is eigenlijk een verzamel naam van een dak met sedum plantjes ook wel vetkruid genoemd. Er zijn verschillende vormen van groene daken met veel voordelen. Zo wordt er een tweedeling gemaakt tussen intensieve en extensieve daken. Bij intensief moet je echt denken aan een dak tuin. Bij extensief praat je over een wat minder dikke vegetatie laag en bevat dus vaak veel of enkel sedum plantjes. Dit soort daken houden ook veel vocht vast en daarom geven veel gemeenten subsidie op de aanleg.

Losse matten of trays/cassettes?

Er zijn vele aanbieders te vinden op internet maar de meeste maken allemaal de tweedeling tussen een pakket met losse matten of cassettes/trays. Beide hebben een verschillende vorm van groen dak aanleggen, waarbij het met trays vooral veel sneller en makkelijker te plaatsen is. Wel zit er vaak een verschil in prijs. Een mooi egaal geheel krijg je wel met de pakketten met sedummatten.

In alle gevallen is een pakket opgebouwd uit verschillende lagen. Stel je hebt een leeg dak dan begin je met een wortel werende folie. Daarna kun je kiezen (afhankelijk van het pakket) of je een beschermdoek plaatst. Hierop volgt een drainage laag die er voor zorgt dat het water weg kan lopen naar de hemelwater afvoer. Daarbovenop komt substraat. Dit komt in losse korrels of op een soort steenwol rol (lichtgewicht) en als laatste plaatje je hierop de sedummatten. Rondom een rand met grof grind 16/32 en je groene dak is klaar.

Groendak aanleggen lichtgewicht trays

Hier leggen Koen en Wouter uit hoe je een lichtgewicht pak plaatst met lichtgewicht trays. Hier is de grindrand wat aan de brede kant omdat het dak een gul heeft rondom. De heren zijn hier een paar uur zoet mee geweest maar hebben tussen door ook nog rustig aan de koffie gezeten en de tijd genomen om het geheel te filmen. Overigens biedt dit YouTube kanaal meer handige aanleg video’s.

Meer informatie: www.sedumspecialist.be

EVA Ads