In het huidige concurrentiegerichte bedrijfsleven moeten organisaties zich voortdurend blijven ontwikkelen en aanpassen om aan de verwachtingen van klanten te voldoen en voorop te blijven lopen. Jezelf continue blijven verbeteren resulteert niet alleen in een verhoogde klanttevredenheid en lagere kosten, maar zorgt er ook voor dat je producten en/of diensten altijd voldoen aan de eisen van jouw klanten of deze zelf overtreffen. Door je kwaliteitsmanagement op orde te hebben, wordt het makkelijker klanten aan te trekken en te behouden en heb je een aanzienlijk voordeel ten opzichte van je concurrent. De PDCA en ISO 9001 helpen hierbij. 

Plan-Do-Check-Act

De oorsprong van de PDCA-cyclus ligt in de jaren ’50, toen W. Edwards Deming deze systematische aanpak introduceerde. Door de jaren heen heeft deze methode zich bewezen als een onmisbaar instrument voor kwaliteitsmanagement. De PDCA-cyclus stimuleert een data-gedreven benadering en zorgt ervoor dat organisaties proactief kunnen inspelen op veranderingen in de markt. Door de cyclus continu te doorlopen, kunnen bedrijven hun concurrentiepositie versterken en klanttevredenheid maximaliseren.

PDCA bestaat uit vier fasen die naadloos op elkaar aansluiten:

  1. Plan: In deze fase formuleer je doelstellingen en maak je een plan van aanpak. Daarvoor ga je eerst aan de slag met een grondige analyse van de huidige situatie en breng je op basis daarvan mogelijke verbeteringen in kaart.
  2. Do: Het plan komt tot leven in de praktijk. De benodigde acties voor je uit en de resultaten hiervan volg je op de voet.
  3. Check: Hierbij evalueer je de resultaten ten opzichte van de gestelde doelstellingen. Vervolgens analyseer je of de gewenste verbeteringen zijn bereikt en welke afwijkingen er zijn.
  4. Act: Op basis van de evaluatie neem je de maatregelen die nodig zijn. Je stelt het plan bij of er wordt een nieuwe cyclus gestart.

Door de PDCA-cyclus continu te herhalen, wordt een cultuur van continue verbetering gestimuleerd. Dit leidt tot een hogere kwaliteit van producten en diensten, een grotere efficiëntie en een verhoogde klanttevredenheid.

PDCA en ISO 9001

De PDCA-cyclus is onlosmakelijk verbonden met de ISO 9001-norm. Deze internationale kwaliteitsnorm vereist van organisaties dat zij een systematische aanpak hanteren voor continue verbetering. De PDCA, met zijn vier fasen vormt de kern van deze aanpak. Door de cyclus te integreren in alle bedrijfsactiviteiten, creëer je een cultuur van continue verbetering. Medewerkers op alle niveaus worden gestimuleerd om actief mee te denken over mogelijkheden om te blijven verbeteren en om proactief bij te dragen aan de ontwikkeling van de organisatie.

Het belang van een volledige cyclus

Een veelvoorkomende valkuil bij het implementeren van een PDCA-cyclus is dat organisaties de eerste stappen, Plan en Do, met veel enthousiasme uitvoeren, maar vervolgens de laatste twee stappen, Check en Act, verwaarlozen. Dat terwijl het erg belangrijk is om de resultaten van de geïmplementeerde acties te evalueren en waar nodig bij te sturen. Alleen door de volledige cyclus te doorlopen, kan een organisatie structureel verbeteren.

Het overslaan van de Check en Act-fase betekent dat potentiële verbetermogelijkheden onbenut blijven. De organisatie mist de kans om te leren van haar ervaringen en om processen verder te optimaliseren. Dit kan leiden tot suboptimale resultaten en gemiste kansen.